sunnuntai, 19. elokuu 2018

Espanjan ruokailusanastoa 4. Kasvikset

Espanjassa kasvavat monenlaiset kasvikset, ja satoa saadaan ympäri vuoden. Kasvikset jakautuvat useampaan luokkaan: verduras vihannekset, legumbres pavut ja muut palkokasvit, granos viljat, frutas hedelmät ja frutos secos kuivat hedelmät eli (käytännössä) pähkinät. Niitä saa tuoreina frescas / tiernas, säilykkeinä conservas / enlatadas, kuivattuina secas tai pakasteina congeladas.

Vihanneksia:

verdura vihannes
pimiento verde o rojo paprika
tomate tomaatti
pepino avomaankurkku
pepino holandés kasvihuonekurkku
calabacín kesäkurpitsa
calabaza kurpitsa
pimiento paprika
berenjena munakoiso
lechuga salaatti
rabano retiisi
col kaali
repollo kaali
(col) lombarda punakaali
brócoli parsakaali
esparrago parsa
ajo valkosipuli
cebolla sipuli
patata peruna
batata bataatti
zanahoria porkkana
nabo retikka

Papuja ja sen sellaisia

 

legumbres palkokasvit
alubias pavut
garbanzos kikherneet
guisantes herneet
habas isot pavut
júdias vihreät, tuoreina syötävät pavut
júdias planas leikkopavut
fabas härkäpavut
frijoles pavut (Meksikon espanja)

Viljat ja jyvät

granos viljat ja jyvät
trigo vehnä
avena kaura
cebada ohra
centeno ruis
maíz maissi
arroz riisi
pipas de girasol auringonkukan siemenet
pipas de calabaza kurpitsan siemenet
piñones pinjansiemenet

 

...jatkuu seuraavassa artikkelissa ...

lauantai, 18. elokuu 2018

Espanja-suomi ruokailusanastoa 3. Alkuruoat

Entrada eli "sisäänkäynti" tai primer plato "ensimmäinen lautanen" tarkoittaa alkuruokaa, se voi olla salaattia, keittoa, makkaraa, pastaa, munia, paistettuja kasviksia jne. Kun tilaus on tehty, tuodaan ensin tilattuja juomia, ja usein myös pientä naposteltavaa kuten oliiveja tai maapähkinöitä odotuksen helpottamiseksi.

Alla usein alkuruokalistalla olevia sanoja ja ilmaisuja:

ensalada salaatti
ensalada mixta sekasalaatti, lehtisalaattia, tomaattia, sipulia
ensalada de la casa talon salaatti
ensalda de ventresca paprika-tonnikala-salaatti (ventresca=parasta tonnikalaa)
tomate tomaatti
lechuga lehtisalaatti
atún tonnikala
bonito ”hyvä” tonnikala, tonnikaloja on eri lajeja
sopa keitto
gazpacho kylmä tomaattikeitto
ajoblanco kylmä, vaalea ja pehmeä valkosipulikeitto
sopa de fideos lihaliemikeitto, jossa pätkäspagettia (fideos)
sopa castellana valkosipuli-paprikakeitto chorizon tai kinkun kanssa
pasta pasta
migas paistettuja leivänmuruja esim. pekonin kanssa
chorizo paprikamakkara
huevo frito paistettu muna
huevos rotos / revueltos munakokkeli
huevos rotos con chistorra/chorizo munakokkeli paprikamakkaran kanssa
parillada de verduras grillattuja vihanneksia: kesäkurpitsaa, paprikaa, munakoisoa…
esparragos trigueros vihreää parsaa
esparragos blancos valkoista parsaa
jamon serrano / jamon curado kinkku, ilmakuivauksella kypsytetty
lomo embuchado paprikamarinoitu ja kuivattu porsaan sisäfile, viipaloitu
melon meloni
potaje papupata tai -keitto, jossa usein kinkkua

 

Salaateissa ei yleensä ole kastiketta lisättynä, vaan tarkoitus että ruokalijat lisäävät salaattiin viinietikkaa (vinagre) ja oliiviöljyä (aceite de oliva) maun mukaan eli noin suhteessa 1:3, ja halutessaan sopii laittaa ripaus suolaa ja pippuriakin.

Pasta on espanjassa oikeastaan alkuruoka, mutta sen voi tilata myös pääruuaksi - voi tilata vaikka kaksi alkuruokaa. Jos listalta ei löydy mitään "lapsille sopivaa", niin voi yrittää tilata Pasta boloñes eli pasta jauheliha-tomaattikastikkeella tai pasta con tomate, pasta (yksinkertaisella) tomaattikastikkeella.

Jos listalla on Sugerencias de la temporada niin kyseessä ovat kauden herkut. Setas eli sienet ovat erityisesti syksyllä saatavilla, tosin joitakin viljeltyjä saa ympäri vuoden. Kanttarelli tunnetaan nimilliä rebozuelo tai rossinyol, tatti on boleto tai boletus, seta de cardo on putkivinokas, osterivinokas (lat. Pleurotus ostreatus) on gírgola, herkkusieni champignon...

 

perjantai, 17. elokuu 2018

Espanja-suomi ruokailusanastoa 2. Lausuminen

Ravintolassa olisi kiva tulla ymmärretyksi, eikö totta. Espanjaa luetaan periaatteessa kuten suomea, mutta on muutama kirjain/yhdistelmä joka lausutaan aina toisin. Karkea ohje:

  • S ja Z lausutaan espanjassa sössöttäen, mutta Etelä-Amerikassa kuten suomen S.
  • C lausutaan yleensä kuten suomen K, paitsi vokaalien I ja E edellä, jolloin se lausutaan kuten em. S.
  • G lausutaan yleensä G:nä paitsi , vokaalien E ja I edellä jolloin se lausutaan kurkku-H:na (tai anna mennä vaan voimakas h)
  • CH lausutaan "TS" , H:ta ei lausuta muuten ollenkaan
  • J ja X lausutaan kurkku-H:na (tai anna mennä vaan voimakas H)
  • LL lausutaan kuten "lässyttävä L-kirjain" tai sitten kuten J (valitse kumpi)
  • Ñ lausutaan kuten NJ suomessa. Jos lausut sen kuten N, teet virheen.
  • QU lausutaan kuten K. queso >> /keso/
  • Y lausutaan kuten J

Suomalainen tapa painottaa sanoja tuottaa joskus espanjalaisille vaikeuksia ymmärtää. Suomen kielessä kaikilla sanoilla on paino ensimmäisellä tavulla, kun taas espanjassa sanojen toiseksi viimeisellä tavulla ellei sitä erikseen aksenttimerkillä osoiteta. Matkaoppaista tunnettu Berliz merkkasi lausumisohjeissa painolliset kirjaimet isoilla kirjaimilla ja painottomat pienillä.

Otetaan esimerkiksi lause: Haluamme syödä. Queremos comer.

Suomi: HAluamme SYÖdä.

Español: keREEmos koMER.

Selvisikö? Claro?

torstai, 16. elokuu 2018

Espanja-suomi ruokailusanastoa 1.

Löysin Espanja.org:ista ruokasanaston, mutta en ollut oikein tyytyväinen siihen... epätarkkuuksia ja suoranaisia virheitäkin löytyy. En toki väitä tekeväni virheetöntä sanastoa minäkään, mutta ruoanlaittoa puoliammattimaisesti harrastaneena ja 10 vuotta Espanjassa asustaneena ja silloin tällöin, ajattelen että voisin tehdä uuden omalla tyylilläni. Varsinkin kun tuo sanasto löytyi jostain web-arkistosta. On kieliäkin tullut harrastettua, nääs. 

Ensin perussanastoa

Ruoka-ajat ovat espanjalaisessa kulttuurissa merkittäviä, ja rytmittävät päivän.

desayuno aamiainen
almuerzo välipala ennen klo 12, sana voi myös tarkoittaa ateriaa yleensä
comida lounas klo 13 – 15 välillä
merienda iltapäivän välipala, siestan jälkeen, tapakset
cena Illallinen 20:30 jälkeen (aikaisemmin keittiö on kiinni)

Espanjaksi syödä on comer. Eri aterioilla syömistä tarkoittavat verbit ovat desayunar, almorzar, comer, merendar ja cenar, suomeksi syödä aamiaista, syödä välipalaa, lounastaa, syödä välipalaa ja illallistaa

Aterian osat ovat kuten muuallakin Euroopassa, niitä on tavallisesti kolme.

plato annos
entrada alkuruoka
- entrada frio -kylmä alkuruoka
- entrada caliente -lämmin alkuruoka
plato principal pääruoka
postre jälkiruoka

Joskus on tarjolla menu del día, joka on tarjolla edullisesti, kannattaa kysyä. Siihen kuuluu tavallisesti ainakin entrada ja plato principal jotka voi valita muutamasta vaihtoehdosta, mutta usein siihen kuuluu myös postre, pan (leipä), vino (viini) y agua (vesi).Ruokalistan saa pyytämällä La carta, por favor. Menu tarkoittaa ateriakokonaisuutta, mutta kyllä silläkin saattaa à la carte listan saada. Kysymällä sugerencias del día saa parhaat suositukset sille päivälle.

Ravintola voi lisätö hintoihinsa kattausmaksun, joka löytyy kuitilta nimikkeellä cubierto (kattaus) tai pan (leipä). Leivästä kieltäytymällä et välty maksamasta kattausmaksua, joka sisältää pöydän varauksen ja kattauksen - on turhaa valittaa, se myös on yleensä merkitty ruokalistaan.

Lounasravintoloissa ja varsinkin turisteille suunnatuissa paikoissa voi olla tarjolla myös "yhdisteltyjä annoksia" löytyvät nimellä plato combinado. Esimerkiksi: ranskalaiset, makkara, paistettu muna ja salaatti = patatas fritas, salsicha, huevo frito y ensalada.

...jatkuu seuraavassa artikkelissa...

 

 

 

 

keskiviikko, 28. syyskuu 2016

Takaisin Madridiin

Olemme palanneet takaisin Madridiin heinäkuussa 2016, ja samaan kylään mistä lähdimme: Colmenar Viejoon. Tänne oli hyvä palata, tuttu kylä, lapsilla vanhoja kavereita jne. On joitain tuttujakin, ja Madrid puolen tunnin päässä.

Eipä tullut paljoa kirjoitelua Costa Bravalta. Blogikirjoittelu ei vain ollut ohjelmassa, varmaan senkin takia että tämä on ollut epäkaupallinen blogi, en myy tai markkinoi mitään. Matkailullisesti Sant Feliu de Guixols ja Costa Brava ovat hienoja paikkoja, nähtävää riittää, ruoka on hyvää ja meri ihan lähellä rannassa.