Löysin Espanja.org:ista ruokasanaston, mutta en ollut oikein tyytyväinen siihen... epätarkkuuksia ja suoranaisia virheitäkin löytyy. En toki väitä tekeväni virheetöntä sanastoa minäkään, mutta ruoanlaittoa puoliammattimaisesti harrastaneena ja 10 vuotta Espanjassa asustaneena ja silloin tällöin, ajattelen että voisin tehdä uuden omalla tyylilläni. Varsinkin kun tuo sanasto löytyi jostain web-arkistosta. On kieliäkin tullut harrastettua, nääs. 

Ensin perussanastoa

Ruoka-ajat ovat espanjalaisessa kulttuurissa merkittäviä, ja rytmittävät päivän.

desayuno aamiainen
almuerzo välipala ennen klo 12, sana voi myös tarkoittaa ateriaa yleensä
comida lounas klo 13 – 15 välillä
merienda iltapäivän välipala, siestan jälkeen, tapakset
cena Illallinen 20:30 jälkeen (aikaisemmin keittiö on kiinni)

Espanjaksi syödä on comer. Eri aterioilla syömistä tarkoittavat verbit ovat desayunar, almorzar, comer, merendar ja cenar, suomeksi syödä aamiaista, syödä välipalaa, lounastaa, syödä välipalaa ja illallistaa

Aterian osat ovat kuten muuallakin Euroopassa, niitä on tavallisesti kolme.

plato annos
entrada alkuruoka
- entrada frio -kylmä alkuruoka
- entrada caliente -lämmin alkuruoka
plato principal pääruoka
postre jälkiruoka

Joskus on tarjolla menu del día, joka on tarjolla edullisesti, kannattaa kysyä. Siihen kuuluu tavallisesti ainakin entrada ja plato principal jotka voi valita muutamasta vaihtoehdosta, mutta usein siihen kuuluu myös postre, pan (leipä), vino (viini) y agua (vesi).Ruokalistan saa pyytämällä La carta, por favor. Menu tarkoittaa ateriakokonaisuutta, mutta kyllä silläkin saattaa à la carte listan saada. Kysymällä sugerencias del día saa parhaat suositukset sille päivälle.

Ravintola voi lisätö hintoihinsa kattausmaksun, joka löytyy kuitilta nimikkeellä cubierto (kattaus) tai pan (leipä). Leivästä kieltäytymällä et välty maksamasta kattausmaksua, joka sisältää pöydän varauksen ja kattauksen - on turhaa valittaa, se myös on yleensä merkitty ruokalistaan.

Lounasravintoloissa ja varsinkin turisteille suunnatuissa paikoissa voi olla tarjolla myös "yhdisteltyjä annoksia" löytyvät nimellä plato combinado. Esimerkiksi: ranskalaiset, makkara, paistettu muna ja salaatti = patatas fritas, salsicha, huevo frito y ensalada.

...jatkuu seuraavassa artikkelissa...