Entrada eli "sisäänkäynti" tai primer plato "ensimmäinen lautanen" tarkoittaa alkuruokaa, se voi olla salaattia, keittoa, makkaraa, pastaa, munia, paistettuja kasviksia jne. Kun tilaus on tehty, tuodaan ensin tilattuja juomia, ja usein myös pientä naposteltavaa kuten oliiveja tai maapähkinöitä odotuksen helpottamiseksi.
Alla usein alkuruokalistalla olevia sanoja ja ilmaisuja:
ensalada | salaatti |
ensalada mixta | sekasalaatti, lehtisalaattia, tomaattia, sipulia |
ensalada de la casa | talon salaatti |
ensalda de ventresca | paprika-tonnikala-salaatti (ventresca=parasta tonnikalaa) |
tomate | tomaatti |
lechuga | lehtisalaatti |
atún | tonnikala |
bonito | ”hyvä” tonnikala, tonnikaloja on eri lajeja |
sopa | keitto |
gazpacho | kylmä tomaattikeitto |
ajoblanco | kylmä, vaalea ja pehmeä valkosipulikeitto |
sopa de fideos | lihaliemikeitto, jossa pätkäspagettia (fideos) |
sopa castellana | valkosipuli-paprikakeitto chorizon tai kinkun kanssa |
pasta | pasta |
migas | paistettuja leivänmuruja esim. pekonin kanssa |
chorizo | paprikamakkara |
huevo frito | paistettu muna |
huevos rotos / revueltos | munakokkeli |
huevos rotos con chistorra/chorizo | munakokkeli paprikamakkaran kanssa |
parillada de verduras | grillattuja vihanneksia: kesäkurpitsaa, paprikaa, munakoisoa… |
esparragos trigueros | vihreää parsaa |
esparragos blancos | valkoista parsaa |
jamon serrano / jamon curado | kinkku, ilmakuivauksella kypsytetty |
lomo embuchado | paprikamarinoitu ja kuivattu porsaan sisäfile, viipaloitu |
melon | meloni |
potaje | papupata tai -keitto, jossa usein kinkkua |
Salaateissa ei yleensä ole kastiketta lisättynä, vaan tarkoitus että ruokalijat lisäävät salaattiin viinietikkaa (vinagre) ja oliiviöljyä (aceite de oliva) maun mukaan eli noin suhteessa 1:3, ja halutessaan sopii laittaa ripaus suolaa ja pippuriakin.
Pasta on espanjassa oikeastaan alkuruoka, mutta sen voi tilata myös pääruuaksi - voi tilata vaikka kaksi alkuruokaa. Jos listalta ei löydy mitään "lapsille sopivaa", niin voi yrittää tilata Pasta boloñes eli pasta jauheliha-tomaattikastikkeella tai pasta con tomate, pasta (yksinkertaisella) tomaattikastikkeella.
Jos listalla on Sugerencias de la temporada niin kyseessä ovat kauden herkut. Setas eli sienet ovat erityisesti syksyllä saatavilla, tosin joitakin viljeltyjä saa ympäri vuoden. Kanttarelli tunnetaan nimilliä rebozuelo tai rossinyol, tatti on boleto tai boletus, seta de cardo on putkivinokas, osterivinokas (lat. Pleurotus ostreatus) on gírgola, herkkusieni champignon...
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.