Entrada eli "sisäänkäynti" tai primer plato "ensimmäinen lautanen" tarkoittaa alkuruokaa, se voi olla salaattia, keittoa, makkaraa, pastaa, munia, paistettuja kasviksia jne. Kun tilaus on tehty, tuodaan ensin tilattuja juomia, ja usein myös pientä naposteltavaa kuten oliiveja tai maapähkinöitä odotuksen helpottamiseksi.

Alla usein alkuruokalistalla olevia sanoja ja ilmaisuja:

ensalada salaatti
ensalada mixta sekasalaatti, lehtisalaattia, tomaattia, sipulia
ensalada de la casa talon salaatti
ensalda de ventresca paprika-tonnikala-salaatti (ventresca=parasta tonnikalaa)
tomate tomaatti
lechuga lehtisalaatti
atún tonnikala
bonito ”hyvä” tonnikala, tonnikaloja on eri lajeja
sopa keitto
gazpacho kylmä tomaattikeitto
ajoblanco kylmä, vaalea ja pehmeä valkosipulikeitto
sopa de fideos lihaliemikeitto, jossa pätkäspagettia (fideos)
sopa castellana valkosipuli-paprikakeitto chorizon tai kinkun kanssa
pasta pasta
migas paistettuja leivänmuruja esim. pekonin kanssa
chorizo paprikamakkara
huevo frito paistettu muna
huevos rotos / revueltos munakokkeli
huevos rotos con chistorra/chorizo munakokkeli paprikamakkaran kanssa
parillada de verduras grillattuja vihanneksia: kesäkurpitsaa, paprikaa, munakoisoa…
esparragos trigueros vihreää parsaa
esparragos blancos valkoista parsaa
jamon serrano / jamon curado kinkku, ilmakuivauksella kypsytetty
lomo embuchado paprikamarinoitu ja kuivattu porsaan sisäfile, viipaloitu
melon meloni
potaje papupata tai -keitto, jossa usein kinkkua

 

Salaateissa ei yleensä ole kastiketta lisättynä, vaan tarkoitus että ruokalijat lisäävät salaattiin viinietikkaa (vinagre) ja oliiviöljyä (aceite de oliva) maun mukaan eli noin suhteessa 1:3, ja halutessaan sopii laittaa ripaus suolaa ja pippuriakin.

Pasta on espanjassa oikeastaan alkuruoka, mutta sen voi tilata myös pääruuaksi - voi tilata vaikka kaksi alkuruokaa. Jos listalta ei löydy mitään "lapsille sopivaa", niin voi yrittää tilata Pasta boloñes eli pasta jauheliha-tomaattikastikkeella tai pasta con tomate, pasta (yksinkertaisella) tomaattikastikkeella.

Jos listalla on Sugerencias de la temporada niin kyseessä ovat kauden herkut. Setas eli sienet ovat erityisesti syksyllä saatavilla, tosin joitakin viljeltyjä saa ympäri vuoden. Kanttarelli tunnetaan nimilliä rebozuelo tai rossinyol, tatti on boleto tai boletus, seta de cardo on putkivinokas, osterivinokas (lat. Pleurotus ostreatus) on gírgola, herkkusieni champignon...