Suomessa kuulemma on taas tositalvi, lunta riittää. Menen katsomaan tilannetta maaliskuussa.

Täällä Espanjassakin on talvi ja lunta, mutta tämä on sen verran suuri maa jossa on myös korkeuseroja, joten sää ja ilmasto ei ole mitenkään yksikäsitteinen.

Eräät tuttavat olivat menneet viime viikolla Gran Canarialle lämpimään. Lämpötila reilut 20 astetta. Saimme myös ystävällisen tiedustelun, voisimmeko käväistä siellä kun olemme samassa maassa. Hauska ajatus.

Hidasteina vaan ei esteinä ovat maantieto ja hinta. Yhtäkkiä katsoen, lento Madrid - Las Palmas kestää 2-3 h , ja maksaa vähintään 100 euroa per nuppi. Matkaa on n. 2000 km eli saman verran kuin Saksaan. Tähän aikaan vuodesta lämpötila Afrikassa sijaitsevien saarten ja Iberian keskusylängön välillä on 15 astetta saarten hyväksi, joten kyllä se panee vieläkin miettimään, että olisiko tonnin perheviikonloppu Kanarialla sittenkin hintansa väärti. Pitempäänkin varmaan viihtyisi, nyt vaan ei ole loma-aika. Emme kai sitten kuitenkaan mene nyt.

Madridin seudulla on selvästi mannerilmasto, viileät talvet ja kuumat kesät. Madridin kaupunki on 650 metrin korkeudella meren pinnasta, ja etäisyys merestä on vähintään 400 km.

686px-Localizacion_de_la_Comunidad_de_Ma

Tässä tyypillisessä Espanjan kartassa Kanarian saaret ovat omana ruutunaan, tuotuna noin 1800 km lähemmäksi kuin todellisuudessa.

Madridin läänissä (Comunidad de Madrid) korkeuseroa tulee paljon, koska Sistema Central - Pyreneiden niemimaan keskusvuoriston - Sierra de Guadarrama sekä Somosierra ovat pohjoislaidalla. Peñalara 2.428 metrin huipullaan on Sierra de Guadarrama korkein huippu. Se on lumihuippuinen syyskuusta heinäkuuhun.

789px-Sierra_de_guadarrama-satelite1.JPG

Meillä kotona Colmenar Viejossa asutaan hieman Madridia ylempänä, joten täällä on hieman viileämpää.

Tänään kotona lunta näkyy ikkunasta vain La Maliciosan huipulla. Lämpötila oli aamulla nollassa, joten ei täällä mitenkään lämmintä ole. Kylmimpänä aikana polttoöljyä menee talon lämmitykseen arviolta kymmenen litraa päivässä.

Poikien jalkapallotreenit jatkuvat ulkona, ja nyt on alettu laittamaan verkkareita shortsien päälle. Varustesetissä on mukana myös toppatakki vaihtopenkillä istumista ajatellen, mutta sitä ei harjoituksissa käytetä. Koulussa ovat vaihtaneet nyt hetkeksi sisäjalkapalloon, "futbol de sala". Miksiköhän Suomessa ei juurikaan harrasteta sisäfutista?

Paikallinen golfkenttä on ollut myös auki, nurmi viheriöi vaikka vain harvoissa puissa on lehtiä. Läheisellä pikku kentällä on mukava käydä pienellä tunnin kävelyllä mailan kanssa.

Hiihtoreissut ovat tähän asti jääneet ajatuksen asteelle. Talvea on jäljellä vielä pari kuukautta, että eiköhän sinnekin vielä ehditä. Paineita on vähän siihen suuntaan, ostimmehan kaikille lapsille omat sukset joulun alla. Useimmat hiihtokeskukset ovat auki, lumitilanne ei ole kuitenkaan aivan yhtä hyvä kuin viime vuonna. Eteläisimmässä hiihtokeskuksessa Sierra Nevadassa on kuitenkin eniten lunta - jopa 4 metriä. Pyreneilläkin tilanne alkaa olla varsin hyvä, ja läheiset Navacerrada, Valdesqui ja La Covatilla ovat myös auki. Olemme nimittäin suunnitelleet reissua laskettelemaan La Covatillaan Béjarin kulmille.