Espanjan telkkarista tulee tietysti myös ohjelmaa, mutta urheilu on pääasiassa jalkapalloa ja ehkä korista. Suomen telkkarista tulee monipuolisemmin urheilua kuten hiihtolajeja, jääkiekkoa ja sählyä. Matti Heikkisen voitto Holmenkollenilla oli hienoa katsottavaa.

Suomen televisiota voi katsella Espanjassa, mutta se vaatii hieman laitteistoa ja mahdollisesti myös palvelumaksuja.

Satelliitti-TV

Suomen telkkarin saa näkymään Espanjassa periaatteessa kahta tietä: satelliitista tai internetistä. Satelliitti vaatii oman laitteistonsa  lautasantenniasennuksineen, ja sen lisäksi YLE:lle pitää maksaa salauskortista. Soitto vain paikalliselle antenniasentajalle, ja YLEn CI kortti hankintaan. Kallis aloittaa, mutta ilmeisesti helppo ja huoleton jatkuvassa käytössä.

TV internetin kautta

Internetissä on muutamia erilaisia mahdollisuuksia. Ensinnäkin tarvitaan Internet-yhteys.

Internet-liittymä

Kuvan laatuun vaikuttaa ennen kaikkea paikallisen operaattorin liityntä- ja runkoverkko. ADSL-yhteyksiä tarjoavat Espanjassa mm. Telefonica(Movistar), Vodafone, Orange, Jazztel. Telefonica joka on Espanjan entinen monopoliyhtiö on varmaankin yleisin. Yhteyksien laatu vaihtelee ihan joka operaattorilla, mahdollisesti senkin takia että välttämättä operaattoria vaihtamalla et saa toista keskitintä, linjat taitavat olla vuokratavaraa. Meillä ADSL-linjan eli sen kotiin tulevan pätkän nopeus on 3M/512k. Linjan nopeus on riittävä, mutta ilmeisesti runkoverkon kanssa on välillä ongelmia. ONO tarjoaa vaihtoehdon, kuitu kotiin. Kustannus lienee alle 50 € / kk. Hintakilpailu rajoittuu parin ensimmäisen kuukauden kuukausihintaan.

En tiedä, mutta en uskokaan että espanjalaisten operaattoreiden TV-palveluilla (kuten Timofonican Imagenio) saisi Suomen TV:tä näkyviin.

Langaton 3G on paikoitellen niin hyvä, että videota voi katsella kännykällä; Nokian N-sarja ja tietysti iPhone ainakin. Olen kokeillut.

Internetissä löytyy niin ilmaisia kuin maksullisiakin palveluita TV:n katseluun, tässä Suomeen.

YLE

Yleisradion verkkosivuilta löytyy Yle Areena ja Elävä Arkisto. Ylen nettipalvelut ovat yllättäen ilmaisia, eikä lupamaksua kysellä. Ylellä on jopa suoria lähetyksiä, mutta suurin osa on tallenteita. Joissakin ohjelmissa eli urheilussa ja muissa kiinnostavissa on maarajoitus, eli ohjelmaa voi katsoa ainoastaan suomalaisesta IP-osoitteesta. Ongelman voisi kaiketi kiertää käyttämällä suomalaista proxya, tai suomalaisen firman VPN.ää, jonka päätepiste on Suomessa.

http://areena.yle.fi/live

http://areena.yle.fi/

http://www.yle.fi/elavaarkisto/

Kaupalliset

MTV3:n ja Nelosen sivuilta löytyy myös Katsomoa ja NettiTV-palvelua, mutta yleensä maarajoituksella ja sen lisäksi vielä maksullisena.

Slingbox

Digitaalinen TV mahdollistaa lähetyksen vastaanottamisen tietokonelaitteistolla ja edelleenlähettämisen. Tätä varten Sling Media Inc. on tehnyt laitteen, Slingboxin, joka "linkoaa" TV-lähetyksen ja kauko-ohjaimen esim. matkapuhelimeen. Kotona pitää olla siis hyvä antenni, Slingbox ja internet-yhteys. Homman heikoin lenkki taitaa olla tyypillisten ADSL-linjojen upload-kapasiteetti ja toisekseen 3G:n vaihteleva suorituskyky, joka on usein 512kbit/s tai alle. Silläkin saadaan aikaan liikkuvaa kuvaa käynnykkään.

YouTube

Tästä Googlen verkkopalvelusta löytyvät monet suomalaiset sketsi- ja musiikkisuosikit vuosien takaa...

TV-kaista

Suomalainen internet-palvelu http://www.tvkaista.fi tarjoaa Slingbox-tyyppistä palvelua, mutta vain viivästettynä. TV-kaistalla on patteristo digi-TV-vastaanottimia, jotka tallentavat kaiken ohjelman käyttäjän valitsemilta kanavilta. Tallennettuja ohjelmia voi katsella neljältä edelliseltä viikolta, milloin vain ja missä vain internet-yhteyden päästä. Suoraa lähetystä ei voi katsoa, teknisistä ja laillisista syistä. TV-kaista on laillinen, koska TV-kaista maksaa TV-lupamaksut ja kyse on "virtuaalisen tallentavan digiboksin vuokraamisesta" eikä "luvattomasta TV-lähetyksen edelleenlähettämisestä". Asiasta on käyty oikeutta, ja TV-kaista saa jatkaa toimintaansa toistaiseksi.

TV-kaista toimii monenlaisilla laitteistoilla: Windows PC, Mac, Linux, Playstation, iPhone, Nokia N8.

Omat kokemukset

Nokialainen

Oman kokemukseni mukaan TV-kaistan saa näkyviin Nokia n97 minillä (Symbian s60 5th ed.), ilman erillisiä asennuksia. - pitää vain klikata "Lataa" kohdan "Katso" sijaan.

PC

Tv-kaista näkyy Ubuntulla (10.10) kevyesti. VLC on asennettava ilman VLC:n selainpluginia. Laitteistona vuoden 2003 ylempään keskiluokkaan kuuluva PC, prossuna AMD Athlon64 3000+, ASUS K8V SE Deluxe emo, näytönohjaimena NVIDIA FX5900 XT.

Kyllä näkyy vaimon työläppärin XP:lläkin ilman mitään ongelmia.

Halpa mini-PC

Sain joululahjaksi edullisen Media Center PC:n, Zaapa ZMC-7. Toosa on pieni, ulkoisen kovalevyn kokoinen (n. 20x20x5 cm). Siinä on VIA C7 1.6 MHz prosessori, 2 M muistia, WLAN ja 640GB kiintolevy, HDMI ja VGA liitännät, analogiset ja digitaaliset audiolähdöt. Ensiasennettuna käyttöjärjestelmänä siinä oli Ubuntu 9.04.

Laitteen akilleen kantapää on VIA:n näytönohjain ja sen ohjelmistotuki. Kun tässä on päivitelty Ubuntu 10.10:n ja kikkailtu näytöohjaimen ajurin kanssa, niin rakkine on hiljalleen alkanut toimia! Kamalaa kun ihmisille myydään kamaa, jossa on melkein toimiva ohjelmisto! Ilman tietotekniikkataitoja ja sisua laite olisi lähtenyt viikossa takaisin kauppaan.

Tarkuus 1280 x 600 toimii, mutta käytän sitä VGA-liitännän kautta, koska se yksikertaisesti toimii paremmin. VIA C7 ja  Chrome näytönohjain on sen verran hidas prossu, että huonosti tai liian suuren tarkkuuden valitessaan elävästä kuvasta tulee diashow.

Ratkaisu ei ole täydellinen, mutta keskimäärin riittävä TV-kaistan katseluun 1 Mbit/s virrasta sekä 360p YouTube:lle. Nettiradiot sen sijaan toimivat täydellisesti, ja jopa digitaalisella audiolähdöllä.

Hinta/laatu suhde on kohtalainen halvan hinnan takia (n. 250 euroa)  :-)