Tänä vuonna vietimme tuplaloman, ensin muutama viikko Suomessa ja sitten viikko Espanjassa. Syyskuun alkupuolella sesonki on jo hieman laantunut, ja edullisia majoituksia saattaa löytyä.

Tutustuimme Espanjan pohjoisrannikkoon Baskimaalta Kantabriaan (Pais Vasco - Cantabria).

Herria Euskadi, Donostia

Ensimmäisenä lomapäivänä ajoimme kiireellä Madridista Donostiaan, E-5 (A-1/AP-1) tietä pitkin. Tietyöt A-1:llä Madridin pohjoispuolella hidastivat matkan etenemistä. Pikaiset hampurilaiset Burgosin pohjoispuolen mäkkärillä vaimensivat takapenkin kitinää.

Otsikossa on Baskimaa, San Sebastian baskiksi. Baskimaalla on kuin "ulkomailla", koska mainokset, kadunnimet ym. ovat ensisijaisesti baskiksi. Kuitenkin espanjalla tai jopa englannilla tai ranskalla turisti pärjää erinomaisesti.

Löysimme loma-asunnon pariksi päiväksi internetin kautta Donostian keskustasta Playa Ondarretan läheltä. Kämppä oli kerrostalohuoneisto isolla keittiöllä ja kahdella makuuhuoneella. Positiivista oli sijainti kaupungissa 300m rannasta ja vuokra oli ihan kohtuullinen, miinuspuolelle jäi lähinnä mahdollisesti tupakasta jäänyt tunkkainen haju. Terassi oli iso, mutta avautui varsin kolkolle takapihalle.

P9010095.JPG

Donostian loma-majoitus

P9010097.JPG

Lähin ranta, Playa Ondarreta yöllä

Donostia-San Sebastian on monipuolinen lomakohde. Sieltä löytyy kolme Atlantille avautuvaa hiekkarantaa, paljon pinchoja (tapaksia) baareista, museoita, urheilumahdollisuuksia jne. Baskimaan hyvä ruoka on kuuluisaa ainakin Espanjassa.

Pääsimme seuraamaan Baskimaan Gipuzcoan provinssin kuntienvälistä soutukilpailua. Kuka voitti ja miksi, jäi hieman epäselväksi. Kirkkovene soutu oli paljon lyhyepi kuin Sulkavalla, luultavasti viitisen kilometriä - pari kilsaa rannasta ulos kiertämään poiju ja takaisin satamaan. Katsojia oli kuitenkin runsaasti.

P9020102.JPG

Donostian lahti, Playa Conchasta Playa Ondarretaan

P9020106.JPG

Donostian laituri ja alkamassa oleva "kirkkovenesoutukilpailu"

P9020107.JPG

Soutajat vauhdissa

Biarriz päiväseltään

Ranskan läheisyys houkutteli käväisemään n. 50 km päässä Biarritzista.

PICT8113.JPG

Biarritz, Akvitania, Ranska

Myöhästyimme lounaalta ja saimme tyytyä naposteltaviin, Ranskassa kun lounas päättyy klo 14, mikä Espanjassa on parasta lounasaikaa.

P9030117.JPG

Jätskit Biarritzissa

Biarritz on Vanha Lomakeskus jolla on oma viehätysvoimansa.

P9030127.JPG

Meren kuohuja Biarritzissa.

P9030139.JPG

Silta isolle kivelle.

Muun ohjelman puutteessa kävimme Biarritzin akvaariossa, joka oli aika tavallinen, vaikka olihan siellä ihan oikeita hylkeitä.

P9030132.JPG

Hylje odottaa ruokaa Biarritzin akvaariossa

P9030159.JPG

Biarritzin kasinon ranta

Takaisin Donostiaan

Palasimme kalliista Biarritzista vähän edullisempaan vaan ei halpaan Donostiaan illastamaan. Kämpän lähettyviltä löytyi pieni kellariravintola.

P9040179.JPG

Ravintola Bidarte, Donostia

Bidarte myi ainoastaan illallismenyitä ja tiettyihin kattausaikoihin, valinnan varaa oli parista alku-, pää- ja jälkiruoasta. Ruoka oli hyvää eikä jättänyt toivomisen varaa, ja kokonaishinta oli varsin edullinen.

Viettäessämme aikaa Donostiassa päätimme käydä kaupungin edustan saarella. Saarella oli nähtävää lähinnä maisemissa, ja toimintaa uimarannalla.

P9040187.JPG

Pyhän Klaaran saari, Isla de Santa Clara, Donostia - San Sebastian

Bilbao

Kun Donostian kämpän varaus loppui, suuntasimme länteen Bilbao:hon. Kysessä on vauras teollisuuskaupunki, joka ei ole rannassa, ei saastunut, ja siisti. Mukava paikka käydä lomalla.

P9050213.JPG

Bilbao

P9050216.JPG

Bilbao

P9050218.JPG

Bilbao

Yksi tärkeimmistä Bilbaon nähtävyyksistä on Guggenheim-museo, joka on keskittynyt moderniin taiteeseen. Talo on Moderni ja näyttelyt ovat Moderneja.

P9050222.JPG

Guggenheim - museo, Bilbao

P9050223.JPG

Suihkulähde kadussa, Guggenheim - museo, Bilbao, Baskimaa, Espanja

P9050230.JPG

Kukkakissa Guggenheim-museon edessä

P9050232.JPG
Modernia taidetta Guggenheim-museossa; seinälle väriä ampuva tykki

P9050234.JPG

Guggenheim-museon aula

Rantalomaa Cantabriassa


P9060239.JPGHotel Astuy, Barrio de Quejo - Isla - Arnuero - Cantabria - España

P9060240.JPG

P9060255.JPG

Laskuveden aikaan veneet jäivät kuiville

P9080268.JPG

 

Kävimme päivän autoretkellä. Ensin ajoimme pikkutietä pitkin Santanderiin.

P9080270.JPG

Santanderin rantsu

Illalla jatkoimme Santillana de Mar:in joka on kaunis pikkukylä Santanderin länsipuolella. Sen nimessä on tarinan mukaan kolme valhetta: paikka ei ole pyhä (Santo), ei tasainen (llana) eikä merellä (mar).

P9080287.JPG

Santillana de Mar, Kantabria

Kylä oli oikein viehättävä. Ainoastaan sää ei suosinut meitä. Kaikki kunnon ravintolat olivat täynnä ja päädyimme terassille. Alkoi sataa kaatamalla, ja jouduimme vaihtamaan pöytää. Ruoka oli huonoa. Kastuimme juostessamme autolle.

Tietysti selvisimme takaisin hotellillemme Islaan. Monina päivinä sää oli parempi ja pääsimme nauttimaan rannasta.

P9070261.JPG

Rantaa Isla:ssa

Kantabria on kuuluisa karstisista muodostelmista tippukiviluolista. Paluumatkalla kävimme katsomassa yhtä, jossa oli ollut oikeita luolamaalauksia.

 

PICT8138.JPG

Cullalveran luola

PICT8139.JPG

Polku luolalle

PICT8140.JPG

Sisäänkäynti

PICT8143.JPG

Luolan suuri suuaukko

Luolan sisällä oli hieman ylitseampuva, automatisoitu multimedia-, valo- ja tanssivat suihkulähteet-show. Sen lisäksi luolan historiaa valotettiin selostuksella joka eteni ryhmän mukana. Siinä isoisä kertoi luolan tarinaa pojalleen. Meni vähän imelän puolelle minusta.