Espanjassa alkoi kesä eilen kalenterin mukaan. Sää tänään ei kyllä tunnu kovin kesäiseltä, nyt on +13 astetta, päivän ylimmäksi luvassa +16 ja vettä tulee kuuroittain. Kesään siirtyminen vaikuttaa joidenkin työ- tai koulupäivän pituuteen.

Espanjassa päivärytmi on omansa ja ehkä mielenkiintoinen:

Virastot, monet kaupat ym. toimistot aukeavat vasta klo 9:30 ja sulkevat ennen n. klo 14. Sitten ne avaavat ovensa uudelleen illalla 17:30-20:30. Ja kaiken lisäksi maa on samassa ajassa Saksan eikä Englannin kanssa! Kesällä (eli 15.6.-15.9.) tehdään "intensiivisesti" töitä, eli ilta-aukiolo jää pois. Tämän seurauksena ruokatauko eli siesta on 1-4 tuntia On myös moderneja työpaikkoja, jossa ruokatunti on vain tunnin - ja silti ollaan töissä varsin pitkään.


Minun arkipäiväni on nykyään ideaalisesti:

  • 8:15 herätys
  • 8:20 lasten herätys
  • 8:25 omat aamutoimet
  • 8:40 lasten hampaiden pesu
  • 9:00 aamiaiselle
  • 9:20 kouluun lähtö
  • 9:29 lapset koulussa
  • 9:45 takaisin kotona
  • Valinnaista ohjelmaa kuten kaupassa käyntiä, ruoanlaittoa, siivousta, kodin ym. korjauksia.
    Sen lisäksi tietysti netissä roikkumista ja opiskelua. Jaa mutta liikuntaakin joskua.
  • Lapset koulusta klo 16:30 tai 17:30. Kesällä lapset on haettava jo klo 14:30.

Koulupäivät ovat kaikille lapsille periaatteessa aina yhtä pitkiä. Aamu alkaa "meidän koulussa" 9:30. Aika on varsin tarkka, lasten on järjestäydyttävä luokkakohtaisiin jonoihin hyvissä ajoin.

Oppitunnit kestävät yleensä noin tunnin. Opetusta on ensin kaksi tuntia (9:30-11:30), minkä jälkeen on puolen tunnin välitunti (recreo), jonka aikana voi nauttia pienen välipalan kuten hedelmän tai voileivän juoman kanssa.

Välitunnin jälkeen on tunti opetusta (12:00-13:00), minkä jälkeen on tunnin ruokatunti. Lounas on maksullinen (4.50 €) - ja vapaaehtoinen. Jotkut lapset jopa haetaan kotiin syömään!

Lounaan jälkeen on vielä kaksi oppituntia, paitsi kesäkuussa ja syyskuussa.

Koulu siis päättyy normaalisti 16:30. Sen jälkeen voi olla vielä tunti iltapäiväkerhoa. Lapseni menevät judoon kahtena päivänä viikossa.

 

Kouluruoka

Kouluruoka koostuu kahdesta ruokalajista, vedestä tai maidosta, leivästä ja jälkiruoasta. Listan mukaan aterian energiasisältö on 600-900 kcal. Espanjassa kouluruoka on tietysti espanjalaista - siis vähän maustettua eikä kovin monimutkaista. Lapsille se on ilmeisesti maistunut ihan hyvin. Pari esimerkkiä ruokalistasta kiinnostuneille:

- Vihanneskeitto (perunaa, vihreitä leikkopapuja, porkkanaa, herkkusieniä..)
- paistettua kanaa (sipulin, paprikan, tomaatin ja munan kanssa)
- vihreä salaatti
- kauden hedelmä (omena)

- Riojalaiset kikherneet (sipulin, perunan ja chorizo-makkaran kanssa)
- kalaa (taitaa olla kummeliturskaa)
- vihreä salaatti
- kauden hedelmä (voi olla persikkakin)

- valkoinen riisi (tomaatilla)
- porsaan ulkofilettä pannulla paistettuna
- paistetut perunat (s.o. ranskikset)
- hedelmä