Kirjoitin jutun kesäkuussa 2008 auton maahantuonnista ja rekisteröinnistä sellainekin harjoitus on tullut tehtyä. Tässä jatkoa auton dokumenttihuollosta.

Kun omistaa auton, niin siihen liittyvät dokumentit, jotka todistavat autoa on lupa käyttää ja että se on liikennekelpoinen. Nämä paperit pitää Espanjassakin olla kunnossa.

Kun muuttaa toiseen osoitteeseen, niin myös auton kotiosoite pitää muuttaa. Kunnan sisäinen muutto hoitunee yleensä kunnanvirastossa, mutta kunnasta toiseen muuttaessa joutuu menemään Jefatura de Trafico Provincial:iin.

Osoitteenmuutos

Muutimme Madridista saman provinssin sisällä naapurikuntaan. Autojen osoitteenmuutosta varten piti mennä Jefatura de Trafico Provincialiin (Calle Arturo Soria 142, Madrid). Trafico on virasto, jolla on hieman huono maine, koska siellä asiointi kestää, ovat pikkutarkkoja ja tylyjä.

Ajelin kotoa puoli tuntia, ja sain pysäköityä auton Arturo Sorian ostarin parkkihalliin. Traficon lähikaduilla pysäköitiin kahdessa rivissä... sen verran suosittu paikka. 500 m kävely parkkipaikalta oli oikeastaan ihan mukava juttu.

Olin tehnyt läksyni hyvin, ja selvittänyt DGT:n sivuilta mitä papereita pitää olla osoitteenmuutokseen:

  • Certificado de Empadronamiento
  • DNI, Passi tai henkilötodistus ja sen kopio
  • Auton paperit:
    • Perimiso de Circulacion
    • Tarjeta Inspeccion Técnica de Vehiculos (voimassa oleva)
  • Jos teet jonkun muun, kuten vaimosi auton osoitteenmuutoksen tarvitset lisäksi:
    • Valtakirjan (Autorisación)
    • Valtuuttajan passin tai henkilökortin kopion
    • Valtuuttajan alkuperäisen passin tai henkilökortin

Arturo Soria 143:n  Jefatura de Traficossa pitää mennä portaat ylös päästäkseen toimistoon. Ensiksi pitää jonottaa Información-tiskille. Kun virkailija Informaciónissa on varmistanut, että sinulla tosiaan on tarvittavat paperit mukana, saat vuoronumeron virkailijalle joka ottaa hakemuksesi vastaan. Saat myös tarvittavan hekemuslomakkeen täytettäväksi, sekä ohjeita sen täyttämiseen (espanjaksi puhuvat tietty). Jos hakemus on maksullinen, mene ensin kassalle maksamaan, ja sitten vasta kuitin kanssa virkailijalle.

Informacioniin jonotin seisaaltaan noin 20 minuuttia, ei ollut ruuhkaa, ja neuvomassa oli neljä virkailijaa.

Virallisia dokumentteja tekeviä virkailijoita luukkuineen on noin tusina. Odotin virkailijalle istuen noin 40 minuuttia, ja minua  ennen oli noin 25 asiakasta, niinpä jefatura prosessoi noin 35-40 asiakasta tunnissa. Lomakkeet ehtii hyvin täyttämään odotellessaan.

Virkailijatar oli ilmeisen kyllästynyt ja rutinoitunut työhönsä, mutta homma sujui kun paperit olivat kunnossa ja lomakeet täytettynä oikein. Sain uudet rekisteröintitodistukset uudella osoitteellamme muutamassa minuutissa.

Käy Traficossa, siinä menee puoli päivää. Siellä hoituvat omistajanvaihdokset, sakot ym. autoiluun liittyvät jutut. Kannattaa hoitaa kaikki mahdolliset asiat muualla, esim. omassa kaupungin toimistossa (Ayuntamiento) tai internetissä.

- Kun hankkii sähköisen allekijoituksen (Certificado Digital FNMT clase 2), niin voi mm. rekisteröityä DGT:lle ja saa automaattivalvonnan rapsauttamat ylinopeussakot suoraan sähköpostiinsa.

Autovero (IVTM)

Autosta pitää myös maksaa veroa auton kotikuntaan (joka määräytyy vuoden alussa). Espanjassa vuoden autoveron (IVTM) "vapaaehtoista" maksuaikaa on toukokuun loppuun. Se maksetaan yleensä sen kunnan virastoon, johon auto on rekisteröity, tosin maksu hoituu yleensä myös internet-palvelun kautta. Veron määrään vaikuttaa moottorin verotettava teho, joka on määritelty auton rekisteröinnin yhteydessä.

Mikäli veroa ei maksa vapaaehtoisena aikana, päätyy ensin kunnan virallisen lehden protestilistalle, ja sitä aletaan aikanaan myös periä.

Katsastus

Espanjassa autot pitää katsastaa kahden vuoden välein. Toimitus tunnetaan nimellä ITV eli Inspeccion Técnica Vehicular, ja sen voi suorittaa (valtion) katsatuskonttori.

Toimituksesta saa leiman auton mukana pidettävään tarkastustkorttiin (Tarjeta Inspección Técnica de Vehiculos).

Ennen katsastusta auton pitää tietysti olla kunnossa. Useimmat autokorjaamot tekevät tarkastuksia sitä varten.

Sanastoa Espanja-Suomi:

  • Certificado de empadronamiento = kotipaikkatodistus, saa oman kylän Ayuntamientosta.
  • Ayuntaminiento = kunnanvirasto tms.
  • Permiso de Circulación = rekisteröintitodistus (ajolupa) ~ rekisteriote
  • Tarjeta Inspeccion Técnica de Vehiculos = Ajoneuvojen Teknisen Tarkastuksen Kortti ~ rekisteriotteen tekninen osa
  • Jefatura de Trafico Provincial = Provinssin Liikennejohdon Toimisto
  • Matrícula = rekisteritunnus (se mikä on kilvissä)
  • IVTM = Impuesto sobre Vehiculos Traccion Mecanica = moottoriajoneuvovero
  • DGT = Dirección General de Tráfico = Espanjan sisäministeriön alainen "Liikenneministeriö"