Tänään tuli yllättävä uutinen: Sierra Nevadassa oli ollut maanjäristys. Mitään suurempia vahinkoja ei kuitenkaan tullut. Espanjalaiset mittasivat järistyksen voimakkuudeksi 4.2 richteriä.

Järistyksestä ei ollut tietoakaan Madridissa, järistys kun oli 600 km päässä ja syvyydessä. Uutisten mukaan se tuntui eniten Málagassa. Suomalaisten nettikommenttien mukaan "kahvikuppi tärisi".

Uutinen tuli minulle yllätyksenä kun olin ajatellut, että eihän täällä ole edes yhtään tulivuorta. Totta, Meksikon jälkeen Espanja on maaperältään varsin vakaa. Toisaalta onhan tämä niemimaa lähellä Euraasian ja Afrikan laattojen rajaa, ja Sierra Nevada on melkoinen vuoristo lähellä reunaa. Vertailtaessa pitää muistaa että missään muualla ei ole niin vakaata kallioperää kuin Suomessa.

Historiassa Espanjassa on ollut maanjäristyksiä. Vuodesta 1496 tähän päivään on kirjattu 10 voimakasta määnjäristystä, joten ei ole liioiteltua sanoa että joka vuosisataan osuu yksi. Vuonna 1884 6,4 Richterin järistys vaati yli 750 kuolonuhria ja tuhansia loukkaantuneita. Vakavat maanäristykset ovat siis mahdollisia Espanjassa.