Vieraamme - siis vanhempani - saapuivat joulua edeltävänä maanataina iltamyöhään. Tiistaina lapset menivät vielä kouluun. Aamulla pojilla oli omat luokka-asteen joulujuhlansa, ja tytöllä iltapäivällä omansa. Suomalaisista tavoista homma poikkeaa siten että pienten joulujuhlaan vanhemmat olivat tervetulleita, mutta ala-asteen (2. ja 4. luokan) kemuihin ei ollut asiaa.

Lasten joulujuhlaan saapui murjaanikuningas jakamaan lahjoja, ei siis joulupukkia. Kaikki lapset saivat kirjan... joka oli ostettu ennalta opettajan tekemän listan mukaan. 5-vuotiaiden luokalle saatiin näin kokoelma ensimmäisiä lukukirjoja.

Joulunaluspäivät menivät valmisteluissa ja odotuksessa. Ikeasta käytiin ostamassa pipareita, piparkakkutaloelementtisarja ja joulukuusi. Piparit ovat tietysti ruotsalaisia, tänä jouluna en leiponut pipareita, vaikka löysinkin raakasokeriblokin kaupasta ja kaardemummaa oli kaapissa. En vaan jaksanut, edes leipoa pullaa. Yksimielisyys lasten joululahjasta syntyi viime tipassa - Wii-pelikonsolin hankkiminen oli vaimolleni myönnytys. Minulle se oli vaiva, Musta Wii + Sports Resort paketti oli lopussa Colmenarista, ei löytynyt Tres Cantosista eikä Alcobendasista, mutta onneksi vielä löytyi Ikean viereisestä "Yo no soy tonto"- Media Markt:ista San Sebastian de los Reyesistä. Viimeistelynä keräsin Colmenarin Alcamposta keräsin vielä kaksi mustaa peliohjainta lisää.

Kävimme Madridin keskustassa ja Plaza Mayorilla joulumarkkinoita ihmettelemässä. Nämä kyllä olivat vähän tylsiä, myivät lähinnä naamiaisasuja ja epäkiinnostavaa muuta krääsää. Kojujen näennäisestä suuresta lukumäärästä huolimatta valikoimat eivät olleet kummoiset, vaan toistuivat kojulta toiselle. Joulupukin naamion löytäminen oli työn takana.

Meillä kävi kuin kävikin joulupukki. Lapset kyllä taisivat tuntea pukin paapaksi, mutta olivat silti leikissä hyvin mukana. Lapset iloitsivat omista ja yhtesistä lahjoistaan.

Joululomalla lapset pelasivat paljon, mutta Wii:llä pelaaminen on sellaista liikunnallista huitomista, että ei voinut moittia sisällä istumisesta. Kaikki pääsivät peliin mukaan, Helenakin pärjäsi pöytätenniksessä ja keilailussa varsin hyvin!

Jouluaterialle laitoimme kalkkunaa granaattiomenakastikkeessa ja risottoa, italialaisen keittokirjan innoittamana. Raaka-aineita saa täältä varsinkin kauppahallista erittäin hyvin.

Sitten tulikin lauantai, aika pakata ja lähteä uudeksi vuodeksi reissuun.