HP tekee kivoja printtereitä

Ostin Meksikosta HP Photosmart 3310 monitoimikoneen, siis mustesuihkuprintteri-skanneri-kopiokone-faksin. Meksikossa kaikki toimi hienosti, mustetta sai naapurista OfficeMaxista vaikkakin vähän kalliilla. Jälki on hyvää, ainoastaan negojen / diojen skannauksesta voisi rutista, että ei se mikään laadukas diaskanneri ole vaikka periaatteessa homma hoituu. Käyttöjännitealue on 110-230V, joten sähkön puolesta toimii Amerikoissa ja Euroopassa. A4 ja lettersize paperit käy, menunkin sai suomen-, englannin tai minkä-vaan-kielisiksi. Kiva peli 5000 pesolla eli 350 eurolla.

Musteongelma kansainvälisissä muutoissa, ja onhan se muutenkin kallista

Mutta voi hoopee, minkä teki, kun Espanjaan muutettiin. Keltainen väri alkoi olla lopussa, ja kävin ostamassa lähikaupasta uuden kasetin. Saman tuotekoodin HP 02 kasetteja ei ollut tarjolla, mutta täsmälleen saman näköisiä HP 363 kasetteja HP Photosmart 3310:tä varten oli saatavilla "edulliseen" 11,50 euron hintaan. Ostin yhden ja kokeilin. Printteri antoi virheilmoituksen "Incorrect Ink Cartridge", eli mustekasetti ei kelpaa. Yllätyksekseni asiaa tutkittuani huomasin, että HP myy eri mantereilla epäyhteensopivaksi koodattuja mustekasetteja; globaalina bisnesmallina on: Amerikassa myytyyn printteriin ostettakoon Amerikasta mustekasetit, Euroopassa myytyyn Euroopasta, Aasiassa myytyyn Aasiasta jne. Euroopassa on tietysti kalleimmat mustekasetit 5 ml mustetta alkuperäiskasetissa maksaa 11,50 euroa, eli 2300 euroa / litra.

Mainitun logiikan mukaan minun olisi pitänyt jättää printteri ostamatta tai hankkiutua siitä eroon jo Meksikossa - "Sr. Compro Usado" olisi maksanut siitä ehkä 100 pesoa. Missään vaiheessa minua ei oltu varoitettu tästä, ja sähköinsinöörinä huolehdin ainoastaan sähkönsyötön yhteensopivuudesta, en keinotekoisista softarajoituksista.

Ongelmanratkaisun vaiheita

Yleensä tuollaiset firmware-ongelmat pystytään kiertämään aika helposti, mutta tähän ei löytynyt Googlettamalla juuri mitään. Yksi epätyydyttävä ratkaisu tosin löytyi, eli "Mfg commands" - valikon kautta printterin voi laittaa tehdastestitilaan, jossa mustekasettityypin tarkistus ei ole käytössä, mutta näyttö on pimeenä. Netissä myös oli artikkeleita, joissa kerrottiin että HP:n asiakaspalvelu voisi auttaa vaihtamaan printterin käyttämän vyöhykkeen, ja laitteen saisi toimimaan kun ostaisi koko setin eurooppalaisia mustekasetteja.

Meilasin Suomen HP:lle kuvauksen ongelmastani ja pyysin ratkaisuehdotusta. Sain kuittauksen jossa sanottiin, että asiaa käsitellään, ja kontaktia otetaan useinmiten 24h kuluessa. Viikon kuluttua mitään ei ollut tapahtunut. Arvelenkin, että asia on poliittisesti arka.

Koska väri alkoi olla jo lopussa, niin ajattelin että kaipa voisin tilata mustekasetin Yhdysvalloista (en tosiaankaan tilaisi mitään Meksikosta), ja hakukoneita käyttäen löysinkin joitakin ilmoituksia. Näin tutustuin eBay:hin, jonne rekisteröidyin. Paljon tavaraa, paljon myyjiä, pieniä ja suuria on eBay:ssä. Ebay:n hyvä puoli on se, että jyvät erottuvat akanoista. Ostajat antavat palautetta ostoistaan joka tilastoituu myyjän tietoihin. Tästä päätellen, jos tyytyväisysprosentti on alle 90, niin kannattaa etsiä parempi myyjä. Kun on vielä PayPal:in asiakas, maksut hoituvat turvallisesti ja helposti.

Yhteensopivien, ei-alkuperäisten mustekasettien sekä kasettien täyttösysteemien myyjiä on runsaasti, "netti pullollaan". Laittomien kopioiden ja yhteensopivilla ei-alkupeäisillä on eroa. Ymmärtääkseni yhteensopivien tuotteiden tekemistä ei ole vielä kielletty, mutta alkuperäisvalmistajan merkillä kopioituotteita ei tietenkään ole laillista myydä. Mieluummin reilusti yhteensopiva plagiaatti kuin epäilyttävän halpa alkuperäistuote.

On ilmeistä, että myyjien, kasettien ja musteiden laatu vaihtelee, eikä valokuvien värien kestävyydestä ole varmuutta. HP lupaa alkuperäisille Vivera musteille ja HP:n paperille vähintään 50 vuoden kestävyyttä, "jopa parempi kuin tavallisilla valokuvilla". Minulle tämä ei kuitenkaan ole ongelma, koska jos haluan teettää arkistoitavia kuvia, teetän ne valokuvina (esim. fotonetti, IFI, extrafilm.es), koska hinta on murto-osa siitä mitä maksaisi itse tulostettuna.

Pysyvä Ratkaisu

Yhteensopiville kaseteille on olemassa myös kehittyneempi vaihtoehto, joka sopii erityisesti runsaasti tulostaville: CISS (Continuous Ink Supply System). Värit ovat desin pulloissa printterin ulkopuolella, joista printteri imee kasetteihin mustetta letkuja pitkin. Kun kasetti on lähes tyhjä, niin kasetin elektroniikka ottaa resetin ja näyttelee vaihdettua kasettia. CISS:n kanssa ostat vain lisää mustetta, ja täytät desin pulloja tarpeen mukaan. Pelkkää mustetta saa ostettua - netistä. Takuuasioista en ole huolissani, printteri on jo yli vuoden ikäinen.

Niinpä tilasin eBayn kautta CISS systeemin amerikanversioprintteriini (HP 02) Super Smart Electronics:ilta, Floridasta, Yhdysvalloista. Ebay:n tyytyväisyysprosennti oli 99,6 ja firma oli toiminut yli vuoden. Toimitus oli kehujen mukaan nopea, hyvin pakattu paketti oli tosiaan perillä alle viikossa.
(Huom. Suomesta tai muualta Euroopasta ostettuihin printtereihin CISS kannattaa hankkia Euroopasta)

Luottokorttilaskun mukaan hinnaksi tuli 52,84 euroa postikuluineen. Vastineeksi sain yhdistelmän, jossa oli mustesäilöt, letkut ja kuusi kasettia. Mustetta oli 100 ml joka säiliössä valmiina, joten litrahinnaksi tuli 88,06 euroa, jos ei laske mitään hintaa täytettäville säiliöille. Aika halpaa kun ajattelee alkuperäiseten kasettien 2300 eur / litra.

1974326.jpg
CISS for HP 02, myyjä Super Smart Electronics, Florida, USA.

Kuvassa vasemmalla printterin ulkopuolella musteen varastosäiliöt, letkut pujotetaan varovasti paikoilleen. Ratkaisu saattaa näyttää hieman liioitellulta minun tulostusmäärilleni (n. 50 arkkia/kk), mutta oli silti halvempi ratkaisu kuin ostaa yksi 6 kpl satsi HP:n alkuperäiskasetteja.

Nyt tulostusjälki on hyvää ja toiminta on täysin normaalia. Aika näyttää kuinka hyvin systeemi toimii pitkällä aikavälillä.

Tulostinvalmistajien liiketoimintamalli on ollut myydä tulostimia halvalla ja mustetta kalliilla, mielestäni se on uhattuna.