Carneval, tuo lihaisa (carnoso) paastoon laskeutumisen juhla on kohta käsillä. Ainakin lapsilla on perjantaina koulussa karnevaalinaamiaiset ja ensi viikonlopuksi en saanut varattua majoitusta hiihtoreissua varten (Sierra de Béjarin seudulta).

Helenalla on ainakin synttärijuhlia riittänyt, hän on ilmeisen suosittu, kun on saanut kutsun melkein kaikkien synttäreille - pienen tytön elämä on yhtä karnevaalia. Hän oli jopa viimevuotisen (entisen koulun) "poikakaverinsa" synttäreillä Madridissa. Maanantaina hän oli myös ensimmäistä kertaa Colmenarissa ystävän kotona leikkikylässä. Helenasta ei ollut vaan kokonaan hauskaa, kun Carolina koko ajan komenteli.

Paasto olisi varmaan minullekin hyvästä, mutta perusprotestantille se ei oikeastaan kuulu ainakaan uskonnollisista syistä. Terveyssyistä olen paastonnut viinin yms. suhteen ja ihan hyvältä on tuntunut - paino vaan ei ole pudonnut odotetusti. Mutta että pelkkää kalaa, kasviksia, munia ja huijausruokia vaan... ei hullumpi idea? Mutta täytyyhän lapsille laittaa jauheliharuokia... kestäisivätkö kuukauden ilman? En taida yrittää käytännön syistä.